2010 m sausio 27 d. – Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena

2005 metais lapkričio mėnesį „60 – oji Suvienytųjų Nacijų Organizacijos Generalinėje Asamblėjoje buvo priimta rezoliucija 60/7, sausio 27 d paskelbti Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena, kuri turi būti minima kiekvienais metais.

2010 m sausio 27 d Panevėžyje miesto žydų bendruomenė surengė forumą šiai dienai paminėti. Nepaisant didelio šalčio (-26 C) susirinko daug žmonių iš Panevėžio m. visuomenės, miesto ir rajono administracijos atstovai, mokiniai iš įvairių miesto ir rajono mokyklų ir gimnazijų.

Forume dalyvavo Panevėžio miesto ir rajono mokyklos: 9 – oji vidurinė, Karsakiškio, Miežiškių Katinų mokyklų mokiniai su savo mokytojais. Taip pat renginyje dalyvavo Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus bei Kultūros paveldo skyriaus atstovai.

Renginio metu, Panevėžio rajono savivaldybės aktų salėje, savo pranešimus skaitė Panevėžio m žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman, kunigas dr. Robertas Pukenis, 9 – osios vidurinės mokyklos abiturientai.

Forumą, skirtą Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai paminėti, pradėjo G. Kofman padėkodamas visiems susirinkusiems ir papasakodamas apie 2005 m priimtą rezoliuciją 60/7. Taip pat jis papasakojo apie Holokausto istoriją ir koncentracijos stovyklą Aušvicą (Osvencimą), kuriame buvo sunaikinta apie 2 mln. žydų tautybės žmonių.

Renginį tęsė Panevėžio 9 – tosios vidurinės mokyklos mokiniai. Jie parengė prezentaciją apie Aušvico istoriją. Mokiniai papasakojo kaip žydai buvo kankinami kalėjime, kokius priverstinius darbus jiems reikėjo atlikti. Skaidrėse buvo parodytos nuotraukos iš to meto žydų gyvenimo Aušvice.

Pranešime kunigas dr. R. Pukenis pasibaisėjo Holokausto veiksmais, kalbėjo apie šiandieninės neapykantos kurstimą, žydų ir palestiniečių santykius. Pranešimo pabaigoje palinkėjo lietuviams ir žydams gyventi santarvėje ir dirbti ranka rankon bei Panevėžio žydų bendruomenei įteikė savo naują knygą.

Įpusėjus renginiui, Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas G. Kofman visų paprašė tylos minute pagerbti Holokausto aukas.

Forumo pabaigoje visiems susirinkusiems buvo parodytas filmas apie Panevėžio žydų bendruomenės narį Telesforą Laucevičių ir jo šeimos gyvenimo istoriją Holokausto metu.

Po renginio forumo dalyviai ir svečiai rinkosi išgerti arbatos ir aptarti bei padiskutuoti Holokausto tema.